- Der er lempede regler vedrørende registrering af køretøjer hos Motorstyrelsen.
- Og der er den sædvanlige beskrivelse af fremgangsmåden omkring de selskabsskatter, du møder nu den 20. november.
Registrering af køretøjer – igen
I sommer bragte jeg en artikel om at der fra 1.7.2024 skulle registreres brugere for alle køretøjer. Nu er der kommet nye – og lempede – regler.
Firmabiler: Nu kun registrering af fri firmabil
Der er kommet en ændring til bekendtgørelsen på området, som trådte i kraft 15. oktober 2024. Man skal nu udelukkende registreres som bruger af en firmabil, hvis man bliver beskattet af værdien af fri bil. Dette er en ganske væsentlig lempelse i forhold til tidligere.
Leasing/leje
Hvis virksomheden leaser bilen, skal virksomheden selv være registreret som bruger. Er der tale om en leaset firmabil, skal ikke kun den firmabil-beskattede medarbejder, men således også arbejdsgiveren brugerregistreres.
Det gælder fortsat, at alle brugere i subleasing-arrangementer skal registreres som brugere i Motorregistret. Det vil sige, at hvis et køretøj subleases gennem flere led (leases af en person, som udlejer/udlåner bilen gennem en længere periode), skal alle involverede parter med juridisk rådighed (subleasinggiverne) også registreres som brugere. I motorregistret sidestilles subleasinggiver med en sekundær bruger. Subleasinggiver skal derfor udelukkende registreres som ”subleasinggiver” og ikke samtidig som ”sekundær bruger”.
Private biler
For køretøjer, som én person i en husstand har rådighed over, fx via leasing, skal brugere fortsat registreres som bruger, og det vurderes individuelt, om husstandens evt. øvrige medlemmer skal registreres som brugere. Det afhænger af, om deres rådighed over køretøjet har en fast og varig karakter, eller om der kun er tale om lejlighedsvist lån. Som tommelfingerregel vil der ikke være tale om rådighed af fast karakter, hvis man skal spørge, før man bruger køretøjet. Det afhænger således altid af en konkret vurdering, men der vil ikke være krav om, at man skal registreres som bruger, hvis man kun har mulighed for lejlighedsvis brug af køretøjet, og brugen ikke overstiger 30 dage. Man skal registreres som bruger, hvis man fast bruger køretøjet i en periode på mere end 30 sammenhængende dage.
Hvad skal jeg konkret gøre?
Det kræver fuldmagt at registrere en bruger af et køretøj i Motorregistret. Den, der skal registreres som bruger, kan logge på Motorregistret og oprette en fuldmagt, hvorefter ejeren selv kan tilknytte vedkommende som bruger af køretøjet. Leasingselskaber kan selv registrere sekundære brugere, hvis de er selv-angivere.
Gebyr
Registreringen kan ske gebyrfrit indtil nytår.
Motorstyrelsen har fra 1.7.2024 – 15.10.2024 modtaget en del anmodninger om gebyrfri ændringer af brugere. Motorstyrelsen har på nuværende tidspunkt ikke gennemført disse ændringer i Motorregistret, fordi styrelsen har afventet regelændringerne. De borgere og virksomheder, der har indsendt disse anmodninger, skal afvente, at de bliver kontaktet af Motorstyrelsen. Motorstyrelsen vil kontakte borgere og virksomheder med instruktioner om, hvordan man skal henvende sig, hvis de anmodede ændringer fortsat skal foretages som følge af de regler om brugerregistrering, der træder i kraft 15. oktober 2024. Efter nytår skal der fortsat betales gebyr 340-380 kr. pr. registrering.
Gebyrfri ændring kan kun ske ved at følge denne proces:
- Hent denne Excel-fil,og udfyld listen med stelnummer og hvilke brugeroplysninger der skal ændres
2. Gå til denne formularog log ind med MitID
3. Udfyld formularen – husk at vedhæfte Excel-filen
4. Vedhæft fuldmagt fra bruger
5. Indsend ved at trykke på Send.
Man kan se mere hos Motorstyrelsen.
For dig der ejer selskab eller selskaber, nærmer en af årets vigtigste datoer sig; den 20. november. Og det handler om betaling af selskabsskat:
- Den 20. november 2024 skal dit selskab betale en eventuel restskat for indkomståret 2023. Restskatten fremgår af den årsopgørelse, dit selskab har modtaget i sin e-boks i disse dage. Har du flere selskaber, er det kun moderselskabet (holdingselskabet) der har modtaget en årsopgørelse. Du kan på årsopgørelsen aflæse beløbet for restskatten. Og samme sted finde FI-koden til brug for selve betalingen. Der kommer ikke yderligere opkrævninger vedrørende denne restskat.
- Den 20. november 2024 skal dit selskab også betale anden rate af aconto selskabsskat for den forventede indkomst i dit selskab for indkomståret 2024. Denne opkrævning blev udsendt i begyndelsen af 2024. Der kommer ikke yderligere opkrævninger vedrørende denne rate.
- Den 20. november 2024 kan dit selskab betale frivillig selskabsskat for den forventede indkomst for indkomståret 2024.
Den skat, dit selskab ikke når at betale den 20. november 2024 vedrørende indkomsten i 2024, bliver opkrævet som restskat den 20. november 2025 – men med et procenttillæg på minimum ca. 7.
Dette procenttillæg sparer selskabet ved at indbetale forud nu den 20. november 2024. Tillægget er ikke fradragsberettiget for selskabet.
Det er kun ved forventning om større restskatter, at det kan betale sig at involvere mig i processen med at beregne størrelsen på en restskat. Det giver ingen mening at betale mig kr. 2.000 for at dit selskab sparer kr. 600 i tillæg.
Du kan ikke nøjes med blot at indbetale ekstra selskabsskat på selskabet skattekonto. Du skal på skat.dk anmode om at blive registreret med et ekstra beløb.
Lad mig høre fra dig, hvis jeg skal hjælpe med ovenstående.
Med venlig hilsen
HE Revision
Henrik Lund Eriksen
Registreret revisor