Nyhedsbrev juli 2019

Hermed sender jeg mit nyhedsbrev for juli måned.

Første halvår 2019 er nu gået og der skal udarbejdes momsregnskaber til indberetning inden den 1. september.

Vi skal i lighed med tidligere år – hvis du får bogført dine bilag hos os – bede om at få materialet i hænde inden den 1. august, så både du og vi er sikre på at fristen den 1. september bliver overholdt.

I næste uge (uge 28) er vi ikke på kontoret, men er at træffe telefonisk i hverdagene mellem 9 og 13. Jeg vil også jævnligt læse mine mails.

Gavekort og moms – større tab i vente
Fra 1. juli 2019 skal moms af gavekort som noget nyt oftest betales ved udstedelsen.

Nye regler
Fra 1. juli 2019 skal momsen afregnes ved udstedelsen af gavekortet. Dvs. forretningen skal betale momsen af gavekortets værdi til Skat ved udstedelsen. Hvis gavekortet aldrig anvendes, er der ikke mulighed for at få momsen tilbage. Dvs. pengene er ’tabt’.

Hvad er omfattet?
De nye regler gælder hvis leveringslandet og momssatsen er kendt. Der er dermed visse gavekort, som stadig skal behandles efter de gamle regler, hvor der ikke afregnes moms ved udstedelsen, men derimod ved udnyttelsen af gavekortet. Dét gælder hvis gavekortet kan anvendes i mere end ét EU-land. Og/eller hvis det kan anvendes til både momspligtige og momsfrie ydelser (da vi kun har én momssats i Danmark). Dvs. at hvis gavekortet kan anvendes til fx momsfritagne sundhedsydelser eller personbefordring, skal det behandles efter de gamle regler. Og der er flere regler om momsfritagne aktiviteter.

Håndteringen
Forretninger der udsteder de omfattede gavekort, er nødt til at holde styr på gavekort udstedt efter henholdsvis de gamle og de nye regler. Det medfører at det er relevant at tilføje både konti i bogholderiet og funktioner i kasseapparatet til at håndtere gavekort efter de nye regler. Og faktureringen skal kunne ske efter begge regelsæt.
Efter de nye regler skal sælger kunne udstede en momsfaktura når momsen afregnes på udstedelsestidspunktet. Når gavekortet så anvendes på et senere tidspunkt, skal der ikke beregnes moms igen, for det er allerede afregnet ved udstedelsen. Dog vil forretningen være forpligtet til at kunne udstede en momsfaktura igen (så køber kan dokumentere momsfradrag). Dette skal kunne håndteres i forretningen, så der ikke afregnes moms to gange.
Og hvis der både udstedes gavekort efter de nye regler, samt gavekort som kan anvendes i flere EU-lande og/eller til blandede momspligtige/momsfrie ydelser, skal den enkelte forretning kunne håndtere begge typer gavekort.

Overgangsregler
Allerede udstedte gavekort, skal behandles efter de gamle regler. Dvs. der skal afregnes moms ved benyttelsen. Hvorimod der for gavekort udstedt efter de nye regler, ikke skal afregnes moms ved benyttelsen, da denne allerede er afregnet ved udstedelsen. Det er en kompleks affære for mange mindre virksomheder at indrette sine systemer til at kunne håndtere de nye regler, og til at kunne håndtere overgangen.

Konsekvenser
Indtil 1. juli 2019 blev momsen af et gavekort afregnet til Skat ved benyttelsen. Dvs. at en forretning der udstedte gavekort for 10.000 kr., fik pengene i kassen, og potentielt længe efter, når gavekortet benyttedes, betalte momsen, 2.000 kr. til Skat. Hvis gavekortet aldrig blev benyttet, tjente forretningen momsen, men skulle så betale skat 22% i selskabs- eller virksomhedsskat af denne. Tilbage var 1.560 kr., som forretningen tjente ekstra. Forbrugerstyrelsen anslår at godt 20 procent af alle gavekort udløber inden de anvendes, hvorved momsen tabes efter de nye regler. Hvis man estimerer værdien af gavekort som aldrig indløses, til 2 mia. kr. om året, medfører de nye regler tab for udstedende virksomhed på 312 mio. kr.

Kontakt mig, hvis du vil høre mere.

Du er i øvrigt altid velkommen til at læse tidligere måneders nyhedsbreve på min hjemmeside. Du kan finde dem via dette link: https://he-revision.dk/nyheder/

Med venlig hilsen
HE Revision

Henrik Eriksen
Registreret revisor

Tlf.: 58 35 12 10
www.he-revision.dk

Gebyr for lovpligtig bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering

Dette gebyr skal dække et årligt gebyr, som opkræves af Erhvervsstyrelsen hos alle landets revisorer til brug for drift er Erhvervsstyrelsen kontroller med overholdelse af reglerne.

Dertil skal gebyret dække omkostninger til anskaffelse og drift af software, der kan opfylde kravene til bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering.

Gebyret tilskrives ved opstart af kundeforhold. Og efterfølgende én gang om året.