Der er måske nyt omkring opgaven med at registrere virksomhedernes biler. Der er i hvert fald kommet en tilkendegivelse.
Og mailens andet tema handler om nogle ret ny indviklede regnskabsregler for ejendomme. Eller helt præcist; nogle regler der bortfalder.
Selvom ingen af mine kunder vil blive berørt af de nye regnskabsregler for ejendomme, sender jeg nyheden ud.
Registrering af firmabiler:
Den nu forhenværende skatteminister, Jeppe Bruus, har været ude med en melding om, at han ville ændre den bekendtgørelse, der pålægger virksomheder at registrere alle medarbejdere som brugere af en firmabil, hvis de har fast adgang til bilen i mere end 30 dage (tidligere udsendt nyhedsbrev: https://he-revision.dk/nyhedsbrev-juli-2024/). Udmeldingen kom efter en artikel i Avisen Danmark.
Ændringen er dog ikke sket endnu. Jeppe Bruus udtalte til Avisen Danmark, at han ville ændre bekendtgørelsen, så arbejdstagere ikke længere skal registreres som brugere, og så lønmodtagere ikke længere skal risikere at hænge på arbejdsgivernes regninger.
Jeg har ikke set noget til en ny bekendtgørelse endnu. Så snart der kommer en ny bekendtgørelse, kommer der et nyhedsbrev fra min side. Fristen for den gratis indberetning udløber den 31. december 2024.
Regnskabsregler for ejendomme:
Opskrivninger af investeringsejendomme i årsregnskabet skal være slut
For regnskabsår der starter 1. juni 2024 eller senere, må selskaber ikke længere opskrive sine investeringsejendomme. Men man må gerne værdiregulere dem. Forvirret?
De 3 indregningsmetoder
Selskaber i årsregnskabslovens klasse B-D må for regnskabsår der endnu ikke er startet 1. juni 2024, indregne sine investeringsejendomme til:
- kostpris minus afskrivninger,
- dagsværdi med regulering af dagsværdien over resultatopgørelsen (§ 38) eller
- dagsværdi (kostpris + opskrivning minus afskrivninger) med opskrivning over egenkapitalen (§ 41).
Det er denne metode 3 (årsregnskabslovens § 41) som nu gøres ulovlig for investeringsejendomme. Selskaber må altså fortsat indregne sine ejendomme til dagsværdi med regulering over resultatopgørelsen, efter årsregnskabslovens § 38, hvis man bruger denne metode.
Hvis man i dag anvender metode 3, er man således nødsaget til at skrifte anvendt regnskabspraksis. Dette skal oplyses i regnskabet, og sammenligningstallene skal tilpasses, så årsregnskabet aflægges som om den nye praksis havde været gældende hele tiden. Den opskrivning, der har været igennem årene, om som i dag er bundet på ”reserve for opskrivning”, bliver frigjort ved ændringen af regnskabspraksis, og overført til frie reserver. Virksomheder som bruger metode 3, kan således i fremtiden foretage forøget udlodning af udbytte, som følge af regelændringen.
Andre ejendomme
Investeringsejendomme er i runde tal, ejendomme som man ikke anvender til egen drift, men fx lejer ejendommen ud.
Hvis et selskab ejer en ejendom, som den anvender til egen drift, fx administration eller produktion, kaldes denne en domicilejendom. En sådan ejendom må tidligere og fortsat indregnes efter metode 1 eller 3 ovenfor, altså 1) kostpris minus afskrivning eller 3) dagsværdi med opskrivning over egenkapitalen.
Opsummering på indregningsmetoder fremover
Domicilejendomme: Metode 1 eller 3.
- kostpris minus afskrivninger,
- dagsværdi med regulering af dagsværdien over resultatopgørelsen eller
- dagsværdi (kostpris + opskrivning minus afskrivninger) med opskrivning over egenkapitalen.
Investeringsejendomme: Metode 1 eller 2.
- kostpris minus afskrivninger,
- dagsværdi med regulering af dagsværdien over resultatopgørelsen eller
- dagsværdi (kostpris + opskrivning minus afskrivninger) med opskrivning over egenkapitalen.
For selskaber skal man tænke sig godt om inden man vælger metode. Valg af metode 2 for investeringsejendomme kan risikere at sende selskabet op i en størrelsesklasse, hvor brug af revisor bliver pligtigt.
Klasse A – personligt ejede virksomheder
Hvis man driver virksomhed i årsregnskabslovens klasse A, fx en personligt ejet virksomhed, er der ingen detaljeregler for indregningsmetoderne. Man kunne argumentere for at klasse A ved sit valg af regnskabspraksis (fx kostpris minus afskrivning eller dagsværdi), skulle anvende reglerne ovenfor fra klasse B, idét er tale om tilvalg fra højere klasse.
Erhvervsstyrelsen skrev dog i et notat om klasse A fra 2017: ”På grund af den store fleksibilitet i regnskabsklasse A, vil valg af regler for indregning og måling fra højere regnskabsklasser normalt blive anset for virksomhedens praksis for udfyldning af rammerne i regnskabsklasse A, snarere end tilvalg fra højere regnskabsklasser.”
Dette slører bestemt billedet af, hvilke regler klasse A kan/skal anvende. Og det medfører at klasse A som i dag anvender metode 3, nøje bør overveje regelændringen, og hvilken regnskabspraksis det medfører fremadrettet.
Med venlig hilsen
HE Revision
Henrik Lund Eriksen
Registreret revisor